Een Velox-fietstocht door Noord - amsterdam noord = ilovenoord.com

Een Velox-fietstocht door Noord

Een Velox-fietstocht door Noord

Op de warmste novemberdag sinds 1723 maak ik met mijn geliefde, mijn vader en zijn vrouw, een Velox-fietstocht door herfstig Noord.

Velox (nu crew22) fietsverhuur bedrijf, achter cafe de Pont (nu Cruquiusweg 86), verhuurt prachtige vintage fietsjes. Daarbij verzorgen ze op aanvraag speciale thematochtjes door Noord. Een goed cadeau voor mijn vader en zijn vrouw, die, geheel terecht, hebben geconcludeerd dat zij vaker in Amsterdam moeten zijn en dat Amsterdam-Noord het stadsdeel is waar je dan een huis moet kopen.

Nou ben ik zelf natuurlijk de beste gids als het over Noord gaat, maar het leek mij ook wel eens leuk om getoerd te worden. En dan niet met z”n allen op pad met zo”n lelijke gele huurfiets, dat iedereen denkt : oh-my-god nog meer toeristen in Noord, maar in stijl. Op een Vintage jaren 60 vouwfiets dus. Meteen een goede reden om uit te testen of Velox inderdaad wel weet wat de leukste plekken in Noord zijn.

Na een kort gevecht wie op welke fiets mag (ik eindig tot mijn grote vreugde op een bordeaux-rode, met, eat-your-hart-out, dubbel-duomatic-terugtrap-rem-systeem), starten we onze tocht bij de pont. Achter Eye langs fietsen we verder langs de Asterdorp-poort naar ons aller bekende café de Rock naast het Distelveer. Onze gids, Ysbrand (zeg Iesbrand), in jaren 70 stofjas, vertelt ons door de krakende mobiele geluidsinstallatie op zijn rug, over Rock en de ontwikkeling van de Buiksloterham. Wisten we natuurlijk allemaal al. Tot mijn verbazing gaan we echter niet bij de Rock naar binnen, maar fietsen we achter het café langs naar een terrein vol zeecontainers. Het blijkt het terrein van MYCOPHILIA

Klinkt als een buitenaards wezen, maar blijkt zowaar een paddenstoelenkwekerij. We krijgen een rondleiding van paddenstoelen-genie Wouter Hassing. In de verschillende containers, groeien en broeden in stilte de paddenstoelen van Wouter. Zorgvuldig controleert hij licht en warmte en zorgt zo voor een prachtige oogst. Dat wist ik dus echt niet, dat Noord een behoorlijk grootschalige paddenstoelen kwekerij herbergt. Wouter levert bijvoorbeeld aan Marqt en in de buurt aan de Ceuvel. Maar vooral aan groothandelaren. Big business dus. Gelukkig mag je ook gewoon bij hem een doosje kopen… Twee doosjes dan graag.

Maar onze tour is nog lang niet klaar. Langs de zelfbouwwoningen en Neef Louis fietsen we naar de NDSM, waar onmiddellijk de zon doorbreekt. In de grote loods (waarom moest die skatebaan ook alweer weg??) vertelt onze gids de bijzondere ontwikkelingen van dit terrein en dan gaan we verder naar Tuindorp Oostzaan. Hier neem ik het even over van Ysbrand. Dit valt meestal buiten zijn tochtjes dus vertel ik zelf over het Zonnehuis, de Theaterstraat en het nieuwe taarteten bij Lokaal Spaanders (thank you ilovenoord!).

Over de Landsmeerderdijk fietsen we weer terug richting IJ. Laatste stop is de Ceuvel.  We sluiten af met een herfstbokje en, heel toepasselijk, vega-bitterballen met de paddenstoelen van Wouter. Mijn vader en zijn vrouw zijn zwaar onder de indruk van al het moois en leuks in Noord. Ysbrand heeft Tuindorp Oostzaan ontdekt en ik de paddenstoelen achter de Rock. En mijn geliefde, net gestart me De Fietskoerier Amsterdam (ook in Noord natuurlijk) gaat misschien wel al die mooie paddenstoelen verspreiden door de stad. Voldaan brengen we onze mooie fietsjes terug naar de Velox kudde. En ik ga morgen onmiddellijk zoeken naar een eigen fiets met Duomatic terugtrap rem.

Velox verhuurt de fietsjes ook zonder tour. De tours met gids zijn altijd anders en op maat te regelen. Check crew22.nl voor de opties.

[dit artikel verscheen eerder op ilovenoord.nl – door Marcia]