Afscheid van de moestuin - ilovenoord

Afscheid van de moestuin

Afscheid van de moestuin

Ik was lange tijd in het luxe bezit van twee volkstuinen op Buitenzorg. Buitenzorg: het leukste Volkstuincomplex van Amsterdam!.Een tuin met huisje en keuken, zandbak, vijvertjes en boomhut. En daar meteen tegenover een hele grote moestuin, grenzend aan het Vliegenbos. De moestuin stond officieel op naam van mijn vriend, maar eigenlijk was het natuurlijk wel echt mijn tuin.

Toen mijn vriend en ik vorig jaar uit elkaar gingen, bleek dat twee volkstuinen vlak naast elkaar toch een brug te ver was. Hij besloot hij de moestuin te verkopen. Tja.. zo gaat dat. Einde van een tijdperk.

Uren heb ik in die tuin doorgebracht. Paadjes en bakken aangelegd. Een oude druif tot leven gewekt en er een terras onder gemaakt. De oude kas afgebroken en een nieuwe neergezet. s Winters zaadjes uitzoeken. In de lente alle kleine plantjes netjes op een rij. In de zomer tussen de zoemende insecten courgettes zoeken onder een dek van Oost-Indische kers. En natuurlijk aardbeien oogsten… hmmmm…aardbeien…honderden aardbeien….

Maar het was natuurlijk ook hard werken. De eeuwige strijd tegen de slak bijvoorbeeld. Tomaten die gaan schimmelen, rupsen op de broccoli, al het fruit aangevreten door wespen. En al dat onkruid….eindeloos. Vreemd hoe dat in je hoofd gaat. Nadat ik geaccepteerd had dat mijn idyllische groene-vingers-duurzaam-eten-uit-je-eigen-tuin-leventje er nu even niet meer inzat, kwamen al die nadelen vanzelf bovendrijven. Een paar maanden verder vind ik het eigenlijk best fijn om van die tuin af te zijn. Eerlijk gezegd lukte me de vorige jaren ook niet altijd het beste uit de tuin te halen blog vorige zomer.

Ik kijk nu naar mijn nieuwe overburen en zie hoe zij het onkruid proberen te bedwingen, terwijl ik een boekje lees in mijn nieuwe hangmat. Mijn oudste zoon vatte het mooi samen: “kan je je een keer op onze tuin concentreren en eindelijk met mij de boomhut af maken!” Juist! Maar soms kijk ik naar mijn oude tuin aan de overkant en word overvallen door mooie herinneringen. Van Krijntje die zijn eerste naaktslak proefde bijvoorbeeld. En van al die spannende gesprekken onder de overhangende druif, turend in het stille Vliegenbos…. Maar ik heb er ook een heleboel tijd bijgekregen en leuke nieuwe tuinburen.. Die me heel lief nog een keer de vruchten lieten plukken van al dat woeste werk, lieve nieuwe tuinburen…

En dat hebben we gedaan….  Dag tuin!

[dit artikel verscheen eerder op ilovenoord – marcia]