Boodschappen doe je toch op de fiets? - ilovenoord

Boodschappen doe je toch op de fiets?

Boodschappen doe je toch op de fiets?

Nu de markt verplaatst is naar de van der Pekstraat (officiële opening zaterdag 11 oktober!), kan de bouw beginnen van een nieuw winkelcentrum op het Mosveld. “Nog een winkelcentrum?”, hoor ik u vragen. Is Noord niet al gezegend met genoeg winkelcentra? Het net nieuw opgeleverde winkelparadijs in de Banne? Winkelwalhalla Waterlandplein? Misschien wel. Ik ben geen expert op het gebied van winkelnoodzaak en bezoekersaantallen. Wat ik wel weet is dat ik zelf een grote behoefte voel aan een wat fietsvriendelijker centrum. Het onbereikbare plein..fietsers afstappen!

Buikslotermeerplein
Mijn dagelijkse boodschappen doe ik meestal bij het Buikslotermeerplein. Dichtbij huis, bij werk en bij school. En zoals ik alles in Noord met de fiets doe, doe ik ook mijn boodschappen met het stalen ros. Maar het wordt je niet echt makkelijk gemaakt. Probeer maar eens op veilige doch legale wijze van het stadsdeelkantoor naar de Jumbo te komen. De direct weg gaat via voetpad (afstappen dus!) of over het parkeerterrein (tegen de rijrichting in). Deze weg leidt onder het schemerdonkere viaduct door,  langs achteruit rijdende auto”s, die zich niet altijd bewust zijn dat hier ook fietsers (waaronder kinderen) kunnen rijden. Altijd spannend dus.

Andere frustratie is de weg vanuit het Plan van Gool.  Neem de route van school (Breedveld) naar de Bart Smit. Ik kan je verzekeren: een veel beproefde route. Het hele Plan van Gool is echter fietsonvriendelijk aangelegd. Fietspaden zijn er nauwelijks of stoppen abrupt. Misschien dat mr van Gool geen fiets had? Helaas is er is ook nergens een plek om je fiets te stallen, mocht je te voet verder willen.

Het Breedveld. Verboden voor fietsers….
Als je toch wilt blijven fietsen, dan is een grote omweg het enige alternatief. Vervolgens kom je aan bij de zeer fiets-onvriendelijke zuidkant van het winkelcentrum. Geen fietspad, en de weg naar het oosten leidt opnieuw naar het schemerdonkere parkeerterrein (tegen de rijrichting in). Maar je fiets neerzetten bij een winkel, of  aan de rand van het winkelcentrum, is bijna niet te doen. Fietsnietjes zijn er nauwelijks, of bezet door onvolledige fietswrakken.

Nee de meeste winkelcentra zijn gebouwd als een soort ommuurde vesting waar je als fietser met een grote boog (en dat doen wij fietsers juist niet graag) omheen moet, in plaats van dat je verleid wordt om naar binnen te gaan en je fietstassen vol te laden met de hoognodige winkelwaar. Vreemd eigenlijk dat je ondernemers hier nooit over hoort. Als er een parkeerplaats sneuvelt zijn ze in alle staten, maar dat hun winkels fietsonbereikbaar zijn lijkt ze niet te deren. Terwijl fietsers toch minsten even veel boodschappen doen, misschien wel meer, omdat ze vaker komen…

Dus je begrijpt hoe ik mij verheug om straks zoevend te fiets naar het Mosveld te gaan. Eind 2016 is het zover. Maar het fietspad er naar toe ligt er nu al! Nog voordat het winkelcentrum er is, is het fietspad aangelegd. Kijk dat is nog eens vooruit denken!

Fietspad ligt er al!
Ik hoop wel dat er nog wat fietsnietjes worden ingetekend. Met genoeg laad- en losruimte, want wij shoppende fietsers zijn vaak zwaar beladen. Vier tassen, een kratje en een kind voorop is voor mij geen uitzondering. Dus een modern winkelcentrum heeft ruime fietsparkeervakken, slim gepositioneerd bij elke winkelingang, zodat het de fietser gemakkelijk gemaakt wordt lekker veel te shoppen. Noord met het eerste winkelcentrum waar de fietsende winkelaar voorop staat! Ik kan er nu al blij van worden…

De toekomst…ruime fietsparkeervakken….Ook goed te bereiken met de auto natuurlijk.