ilovenoordlifestylenieuwsilovenoord agendajouw agenda itembars/cafe/restaurantsamsterdam noord buurten muzika
buurtcentrumsilovenoord shopgeschiedenis van amsterdam-noordarchief 2010-2015 noordkronieken
  ≡ vliegenbos/parkende 5 van ilovenoord in je mail metrode pont ≡ ≡ facebooktwittercontactpersadverteren
pinterest
amsterdam noord - ilovenoord

amsterdam noord

amsterdam noord

Aan de zonnige noordkant van het IJ ligt Amsterdam-Noord. Een stadsdeel wat contrasterend twee sprekende kanten van Amsterdam laat zien: een hip en vooruitstrevend gebied vol experimentele festivals, moderne architectuur en stijlvolle restaurants aan het water. Aan de andere kant is er in Noord een kalmere, traditionele kant van Amsterdam te vinden. Een kant van pittoreske plattelandsdorpen, befaamde Hollandse architectuur en veel groen.

Eenmaal daar kan je in alle windrichtingen een dag uitstekend doorbrengen, maar er zijn een aantal hoogtepunten het noemen waard ….

eye film

Het iconische Eye Film Institute bijvoorbeeld, wat op de oevers van het IJ vanaf Centraal Station gemakkelijk te herkennen is. Het is naast een fantastische bioscoop voor de fijnere filmliefhebber ook een museum voor alles cinema.

Café De Ceuvel & Pllek
Voor wie een stad graag ontdekt aan de hand van restaurantjes en eettentjes, mag Noord met haar innovatieve en dikwijls duurzame dining scene niet ontbreken. Pllek, een creatief restaurant in oude scheepscontainers, of Café De Ceuvel zijn hier beide sprekende voorbeelden van.

de ceuvel
de ceuvel
 galgenveld en tolstation
Lang geleden, in de middeleeuwen, was Noord zoals we het nu kennen niet meer dan een gebied waar turf werd gewonnen. Nadat het gebied officieel tot Amsterdam behoorde heeft het onder andere als galgenveld en tolstation voor de scheepvaart door het Noordhollandsch Kanaal gediend. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide de wijk hard.
galgenveld

noordzeekanaal
Door de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 werden de havens van Amsterdam voor het eerst bereikbaar voor stoomboten. Dit zorgde ervoor dat de industrie in Noord flink toenam. En waar industrie groeit zijn hardwerkende arbeiders nodig, dus werden er over het IJ woningen gebouwd. In de loop van de 20e eeuw ontwikkelde Amsterdam-Noord zich tot het belangrijkste industriegebied van de stad, en daarmee de ronkende motor van Amsterdam.

kanaal

gratis pont
Om op Noord te komen kan je onder andere de welbekende gratis pont over het IJ achter Centraal Station nemen. De pont is kenmerkend voor forensen en toeristen die een bezoek aan Noord willen brengen, en daarbij een gratis tochtje over het IJ.

de pont

noord-zuidlijn
Maar sinds juli 2018 kan je door de opening van de noord-zuidlijn met de metro nog gemakkelijker in Noord komen.

noord – zuid lijn metro