amsterdam noord - amsterdam noord = ilovenoord.com

amsterdam noord

amsterdam noord

Aan de zonnige noordkant van het IJ ligt Amsterdam-Noord. Een stadsdeel wat contrasterend twee sprekende kanten van Amsterdam laat zien: een hip en vooruitstrevend gebied vol experimentele festivals, moderne architectuur en stijlvolle restaurants aan het water. Aan de andere kant is er in Noord een kalmere, traditionele kant van Amsterdam te vinden. Een kant van pittoreske plattelandsdorpen, befaamde Hollandse architectuur en veel groen.

Eenmaal daar kan je in alle windrichtingen een dag uitstekend doorbrengen, maar er zijn een aantal hoogtepunten het noemen waard ….

In noord schieten de projecten de lucht in Overhoeks, bam 3 woontorens, een school en een hotel. NDSM Werf:Hopla! een restaurant in de loods, naast de Faldera Kraan waar je ook in kan slapen.
Een nieuwe skatebaan NOORD naast Hotel de Goudfazant, en de klimhal. In de Buiksloterham is een vrije kavelvoering, dus je kan je huis bouwen zoals je wil; de ideale doorsteek tussen de NDSM en van der Pekbuurt. De Papaverhoek is echt een nieuw te ontdekken gebied. Je heb er nu twee eetcafe’s naast de al oude drukbezette corona proof Coffeeshop The Hustler. Een van die gelegenheden is Taverno Willi Bercher op de papaverhoek. ilovenoord.com de plaatstelijke lifestyle weblog over amsterdam-noord schreef er laatst nog een artikel over. En als je dan toch in de Papaverhoek bent ga op zoek naar Café de Ceuvel. Je zult zien hoe een oude verroeste scheepswerf in 10 jaar wordt omgeturned in een eco paradijs, geheel zelfvoorzienend. Je kan er ook logeren in een van de boten. Het restaurant/café De Ceuvel is geheel Vega en alles wordt zelfgemaakt.

eye film

Het iconische Eye Film Institute bijvoorbeeld, wat op de oevers van het IJ vanaf Centraal Station gemakkelijk te herkennen is. Het is naast een fantastische bioscoop voor de fijnere filmliefhebber ook een museum voor alles cinema.

Café De Ceuvel & Pllek
Voor wie een stad graag ontdekt aan de hand van restaurantjes en eettentjes, mag Noord met haar innovatieve en dikwijls duurzame dining scene niet ontbreken. Pllek, een creatief restaurant in oude scheepscontainers, of Café De Ceuvel zijn hier beide sprekende voorbeelden van.

de ceuvel
pllek
beetje geschiedenis: Galgenveld en tolstation
Lang geleden, in de middeleeuwen, was Noord zoals we het nu kennen niet meer dan een gebied waar turf werd gewonnen. Nadat het gebied officieel tot Amsterdam behoorde heeft het onder andere als galgenveld en tolstation voor de scheepvaart door het Noordhollandsch Kanaal gediend. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide de wijk hard.
galgenveld

Noordzeekanaal
Door de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 werden de havens van Amsterdam voor het eerst bereikbaar voor stoomboten. Dit zorgde ervoor dat de industrie in Noord flink toenam. En waar industrie groeit zijn hardwerkende arbeiders nodig, dus werden er over het IJ woningen gebouwd. In de loop van de 20e eeuw ontwikkelde Amsterdam-Noord zich tot het belangrijkste industriegebied van de stad, en daarmee de ronkende motor van Amsterdam.

kanaal

Gratis pont
Om op Noord te komen kan je onder andere de welbekende gratis pont over het IJ achter Centraal Station nemen. De pont is kenmerkend voor forensen en toeristen die een bezoek aan Noord willen brengen, en daarbij een gratis tochtje over het IJ.

de pont

Noord-Zuidlijn
Maar sinds juli 2018 kan je door de opening van de noord-zuidlijn met de metro nog gemakkelijker in Noord komen.

noord – zuid lijn metro