ilovenoordlifestylenieuwsilovenoord agendajouw agenda itembars/cafe/restaurantsamsterdam noord buurten muzika
buurtcentrumsilovenoord shopgeschiedenis van amsterdam-noordarchief 2010-2015 noordkronieken
  ≡ vliegenbos/parkende 5 van ilovenoord in je mail metrode pont ≡ ≡ facebooktwittercontactpersadverteren
pinterest
het vliegenbos en parken in amsterdam noord - ilovenoord

het vliegenbos en parken in amsterdam noord

het vliegenbos en parken in amsterdam noord

Het Vliegenbos, dat lang Amsterdams grootste park/bos is een bekend dagje uit voor vele Amsterdammers …

Het Vliegenbos was een initiatief van het sociaaldemocratische gemeenteraadslid Willem H. Vliegen (1862-1947). Het doel was recreatie in de vrije natuur voor arbeiders mogelijk te maken. De gemeente Amsterdam begon in 1912 met de aanleg van het bos naar een ontwerp van de directeur Publieke Werken A.W. Bos en architect M.Ph.J.H. Klijnen.

Inpoldering van de Nieuwendammerham
De ruimte voor het stadsbos was ontstaan door de inpoldering van de Nieuwendammerham die langs de Nieuwendammerdijk lag en grensde aan de toenmalige gemeente Nieuwendam. In 1917 was de aanleg klaar.

IJ-bosch werd Vliegenbos
Ondertussen was Willem Vliegen wethouder geworden. In de directe omgeving werd ook Vogeldorp gebouwd met woningen voor arbeiders. Het bos heette aanvankelijk ‘IJ-bosch’, maar werd door menigeen al spoedig Vliegenbos genoemd.

Het vliegenbos en parken in amsterdam-noord:
kijk maar even:


Vliegenbos.
Het is een iepenrijk loofbos, misschien wel het grootste in West-Europa, want door de iepziekte zijn deze bossen zeldzaam geworden. Naast de iep komen ook esdoorn, zwarte els en veel voor. Bijna alle bomen dateren van na de Tweede Wereldoorlog, want vanwege brandstofschaarste heeft toen grootschalige houtkap plaatsgevonden. Het huidig begroeiing bestaat wel voor een deel uit nieuwe uitlopers van omgezaagde bomen.

Noorderpark
Het Noorderpark is een park in Amsterdam-Noord. Het is is ontstaan in 2014 na het samenvoegen van de aan weerszijden van het Noordhollandsch Kanaal gelegen Florapark en Volewijkspark

Schellingwouderpark..Het Schellingwouderpark is een stadspark in Amsterdam-Noord. Het werd in januari 2010 geopend. Het is gesitueerd aan het IJ ter hoogte van de Schellingwouderbrug tussen de Oranjesluizen en de Oranjewerf en is ongeveer 10 hectare groot.