Jos de Rooij - amsterdam noord = ilovenoord.com

Jos de Rooij

Jos de Rooij

Al sinds ik me kan herinneren, speelt accordeonist Jos de Rooij elke zaterdag op het Buikslotermeerplein. Al 33 jaar om precies te zijn. Jos wordt daarbij steevast vergezeld door Fred (65, percussie) en mijn oude buurjongen Martin (57, mondharmonica), die beiden – in het geheel niet gehinderd door hun verstandelijke beperking – wekelijks de sterren van de hemel spelen.

Hoewel Jos de achteruitgang van het ”grote winkelcentrum” zeer betreurt, kan hij het Martin en Fred niet aandoen om op zaterdag iets anders te gaan doen. Jos en zijn muzikale kompanen horen net zo zeer bij het Buikslotermeerplein als V & D, de Hema en Van der Plas.

Gelukkig heeft Jos nog meer muzikale ijzers in het vuur. In juni heeft hij zijn zesde album gepresenteerd, met vijftien nu al klassieke liedjes over Amsterdam-Noord. Hij brengt volkomen terecht een ode aan het Blauwe Zand en aan café ”t Sluisje, houdt een pleidooi voor de terugkeer van de stadsdeelraad (met gastzangeres Coby van Berkum) en verzet zich tegen de komst van alle yuppen.

Hij bezingt het kampioenschap van de Volewijckers in 1944, de oorlog, overleden arbeiders en uiteraard de scheepsbouw. Natuurlijk ontbreekt ook de Wasserette-hit ”De zonzij van het IJ” niet. Voor kinderen is er als slotakkoord de legende van de kinderboom – gebaseerd op een verhaal van Nancy Wiltink. “In Noord daar is een woord een woord“, zingt Jos in het openingsnummer – en daar is geen woord van gelogen.

[dit artikel verscheen eerder op ilovenoord.nl]