Magnifique op het Zonneplein - ilovenoord

Magnifique op het Zonneplein

Magnifique op het Zonneplein

Toeval bestaat niet. Op de dag dat ik het kappersstuk las van gewaardeerd ilovenoord vriend Chris Hanselaar, was ik net die ochtend op het Zonneplein geweest. Voor tekst, beeld en verdere uitleg van Bente Knipmeijer. Over haar winkel, haar kapsalon. Haar Zonneplein. Haar Tuindorp.

Ik ken niemand die de woorden ‘Tuindorp’ en ‘Zonneplein’ zo lekker plat, zo lekker Amsterdam – Noords’ kan uitspreken. Dat mag ik zeggen, want ik ken ‘r al m’n hele leven. Bente is namelijk mijn achternicht. En dus zegt Bente in een gesprek met mij gemiddeld 20 x “dat zit in de familie”. En ik geniet ervan, want ik ben a. familie en b. zelf opgegroeid in een kapsalon. De kappersgeuren, de zwart plastieken werkwagentjes met piepende wieltjes vol kappersspullen, het koffie zetten en drinken en het soms wat ongemakkelijke beeld van (vreemde) mensen met nat – achterover gekamd haar met een glanzende schort om, doet mij altijd thuis voelen.

Bente beheerst het kappersvak en niet alleen omdat ze knipt en kleurt als een baas, maar ook krijg je bij Bente de ruimte om je lief en je leed te delen. En er is de tijd om lekker te lachen. Amsterdamse humor op topniveau. Puur cultureel erfgoed.

In de stoel zit die ochtend vaste klant Azzeddine Nafid (18). Hij komt al bij me vanaf dat ‘ie een kleine jongen was. Hij heeft prachtig mooi dik haar en hij draagt het graag lang. Maar ik zeg altijd wel dat lang haar alleen mooi kan blijven als je het op tijd knipt. Ik adviseer iedere 8 weken knippen. Als het goed geknipt is, blijft het ook lang goed zitten”, vertelt Bente.

Als telg van twee rasechte Tuindorpers en als bewoner sinds een dikke twintig jaar, is de kapster betrokken bij het dorp en bij het Plein. Bente kent het dorp, haar inwoners en maakt zich soms zorgen over het Zonneplein. Al jaren is ze betrokken bij activiteiten en overleg om het Zonneplein meer leven in te blazen. ‘Mijnheer Landzaat heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt en doet vreselijk goeie dingen. Voor de mensen van Fijn Zonneplein, de Theaterstraat en Cultuurhuis Noord geldt hetzelfde”. Maar het blijft spannend met het Zonneplein. Hoe het gaat lopen. Wat er allemaal gebeurt. Soms ben je bang voor de andere winkels dat ze het niet halen. Maar, langzaam verandert er wat.

“Er wordt nu samengewerkt, dat zo belangrijk!”.

De kapsalon heet Hair Styling Magnifique en ligt aan de oostzijde van het Zonneplein op nummer 12. Naast een leuke nieuwe kinderkleding zaak en tegenover de voormalige beddenzaak op de hoek.In de kapsalon knipt Bente heren, dames en kinderen. In de winkel verkoopt Bente ook tweedehands kleding, sieraden en curiosa.

  • Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
  • Telefoon: 020 633 10 65
  • Afspraak maken mag, hoeft niet …

[dit artikel verscheen eerder in 2014 op ilovenoord.nl]