Opa Rob - amsterdam noord = ilovenoord.com

Opa Rob

Opa Rob

Misschien wel het leukste aan Amsterdam Noord zijn de mensen. Vogels van een zeer divers pluimage. De hippe vogels krijgen de laatste jaren veel aandacht, maar er zijn er nog zo veel meer boven het IJ. Vooral in het Noorderpark zit een bonte verzameling. Sinds een aantal maanden ben ik hier neergestreken voor mijn werk en heb ik een aantal van hen beter leren kennen. Echte Noordelingen in hart en nieren, vaak geboren en getogen. Graag stellen ze zich voor.

Opa Rob (75 jaar) is een graag gezien figuur in Noord. Met zijn scootmobiel vol stickers (AFC Ajax en F-side) crost hij in hoog tempo de wijk door. “Ik ben geboren in de Jordaan, maar woon het grootste deel van mijn leven in Noord. Ik zou er niet meer vandaan willen.” Met zijn dochter Sonja en kleinzoon Ryan woont Opa nu op het Wederikpad. Drie jaar geleden overleed zijn vrouw. Maar eenzaam is hij niet. Hij telt even op zijn vingers: “Vijftien kleinkinderen heb ik.” Een nieuwe liefde hoeft opa niet meer. Al roept hij wel graag de vrouwtjes in Noord na: “Schat, wanneer gaan we trouwen?”

Voor zijn pensioen werkte Opa bij de stadsreiniging en inmiddels maakt hij als vrijwilliger met een team van de Regenboog Groep het Noorderpark schoon. “Een paar jaar terug, voor wij begonnen met prikken in het park, was het echt niet om aan te zien. Er lagen zelfs autowrakken in de bosjes.” Ook prikt opa sinds deze zomer elke dinsdag de weg van de Tolhuistuin naar de pont. “Als er dan mensen naar je toe komme en zeggen, hé Opa het is weer picobello in orde. Ja, daar doe ik het voor.”

Wanneer je aan Opa vraagt wat hij het mooiste vindt aan Noord weet hij het direct: “De mensen. Normale mensen. Niets geen kapsones.” De veranderingen in Noord maken op Opa niet zo veel indruk. “Ik zie geen verschil.” Ook over de komst van ”nieuwe Noorderlingen” of ”yuppen” heeft hij weinig te melden. “Ik heb met niemand geen problemen. Ze kennen me hier allemaal en ik ken met iedereen overweg.”

Wel beleeft Opa geregeld avonturen in de buurt. Een maandje geleden nog was hij aangereden op de Wingerdweg. Door een vrachtauto die, ironisch genoeg, scootmobiels vervoerde. Zijn mooie rooie scoot, helemaal in de prak. “M”n hart zat hier (opa wijst naar zijn nek). En me ribben zijn nog steeds gekneusd.” Maar misschien nog wel erger vindt Opa het dat hij nu ook al zijn stickers kwijt is. Dus mocht iemand nog mooie stickers hebben liggen…

En als Opa een vogel zou zijn dan was hij: een grijze duif’

[dit artikel verscheen eerder op ilovenoord.nl – door Thera]