Overhoeks - ilovenoord

Overhoeks

Overhoeks

Overhoeks is een nieuwe stadswijk aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord op het voormalig Shell Research-terrein tegenover het Amsterdamse Centraal Station. De locatie in de Buiksloterham heeft een nieuwe bestemming in de vorm van een stedelijke woon- en werkwijk,

Het is bedoeling dat in Overhoeks 2.200 huur- en koopwoningen worden gebouwd en 130.000 m2 aan kantoren, bedrijven en voorzieningen. Het EYE Film Instituut Nederland is er gevestigd.

De wijk is vernoemd naar toren Overhoeks, beter bekend als Shell-toren en zich bevindt op het voormalig ‘research & development’-terrein van Shell. De toren kreeg zijn naam naar de hoek van 45 graden waarmee hij gedraaid staat ten opzichte van de IJ-oever. Shell zet op een deel van het oorspronkelijke terrein haar research-activiteiten voort in het Shell Technology Centre Amsterdam Daar zijn ongeveer 1200 mensen werkzaam. De toren en het voormalige Groot Laboratorium blijven staan, met een andere bestemming. De toren zal onder de naam A’DAM Toren naar een ontwerp van Claus en Kaan Architecten worden herontwikkeld tot een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met een ronddraaiend restaurant.