Plantaardig Noord - deel 1 - amsterdam noord = ilovenoord.com

Plantaardig Noord – deel 1

Plantaardig Noord – deel 1

Corona heeft van boodschappen doen weer een avontuur gemaakt. Bij gebrek aan andere avonturen onderzoeken mensen de alternatieven voor de 1,5 meter supermarkten. En Noord blijkt vreijk aan melktaps, zelfoogstinitiatieven en boeren die verkopen aan de buren. Sinds ik mezelf Urban Farmer noem, valt het me extra op.

Al voor Corona waren buurman en ik onder de noemer ‘Buurman en Buurvrouw’ de aanleg van een tijdelijke tuinderij gestart bovenop de Noord Zuidlijn. Bij de Sixhaven. We noemden hem ‘Soep uit Noord’ en we dachten toen Corona begon en iedereen lokaal en bewust begon in te kopen, dat wordt een makkie. Op onze 1000 vierkante meter kan je namelijk maar voor zo’n dertig liter soep per week groente telen, soms iets meer als de courgettes beginnen, schatten we in.

Om de omzet gaat het niet per se in Soep uit Noord, buurman en ik wisten vanaf de start dat we ongelofelijk dure soep aan het telen waren, als je onze uren zou meetellen. Maar we wilden iets proberen, leren en ervaren. We wilden proberen in één jaar van een kaal stuk bouwterrein een groentetuin te maken in de grond die er ligt, dus zonder houten bakken vol bemeste tuinaarde. Kan niet, zei iedereen. En die grond tot leven kussen met een heuse tuinderij met wel vijftig verschillende groenten en kruiden. Lukt je nooit, was het commentaar. We hadden een serieuze opleiding gevolgd en meegelopen met andere tuinders en telers, maar we wilden nu proberen wat er gebeurt als je alles helemaal zelf doet en dan júist vanaf het begin. Dus gingen we er full timer tegenaan.

We wilden leren of het kan en hoe dan. En we wilden ervaren wat het beste is voor juist die plek. Een plek die ons aan het hart gaat omdat we er allebei aan wonen. Even los van bouwwoede en geldhonger: wat vraagt die plek? Wat kan er? Onderweg vergeten we onze bedoelingen soms. Dan raken we helemaal verloren in de aanblik van onze wuivende knolvenkels of majestueuze Lolla Rosso’s. Dan bedenken we weer, dat één van de kenmerken van Noord is dat planten hier ook bestaansrecht hebben. Noord is groen. Soms nemen de planten dat recht ook, door zomaar ergens de kop op te steken. In onze tuin realiseren we ons dat we wel eens wat aardiger tegen planten mogen zijn, want uiteindelijk leven we allemaal van de planten, ook de vleeseters, zij het indirect. En dan jagen we slakken en vogels weg: gaan jullie maar eten buiten het hek.

Dank je wel lieve uien, kolen en prei, dat jullie het zo fantastisch doen in onze tuin. Sorry, rucola en munt, dat we jullie bloemen eraf knippen en daarna je blaadjes gaan eten. De distels en het gras kijken van achter het hek verbaasd toe, hoe elke maand de aanblik verandert. Kan het? Urban Farming? Slaat het ergens op? Ook niet onbelangrijk: is het een vak of een hobby? Wij willen er ons beroep van maken maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. In het kader van deze serie artikelen ga ik op pad in Noord om te kijken hoe het er bij de collega’s aan toe gaat. Vooralsnog zijn wij beter in telen dan in verkopen, hebben we gemerkt. Soms heeft een slakrop geluk, mag hij doorschieten en volwassen worden, omdat ie niet op tijd verkocht was. Onze koriander is nu een bloemenzee van wit kanten bloemetjes en inplaats van verse blaadjes verkopen we het zaad.

Dus als je in coronatijd een lokaal pareltje hebt ontdekt waar het eten zó van het land te koop wordt aangeboden, of zelfs gratis wordt uitgedeeld, laat het me weten. Noordoogst, Boeren en Buren, en voedseltuin IJplein staan al op mijn radar en ook de volkstuinen, natuurlijk, ookal zijn die vooral voor eigen gebruik.

Volgende plantaardige halte eentje die onlangs ook op bouwzand begon: De verbroederij