Plantaardig Noord deel 3: Eeuwige Moes - ilovenoord

Plantaardig Noord deel 3: Eeuwige Moes

Plantaardig Noord deel 3: Eeuwige Moes

‘Buurtmoestuin Eeuwige Moes’ staat er boven het houten poortje waar je onderdoor moet om in de tuin te wandelen. Een eetbare tuin, die het uiteinde vormt van een traditioneel rozenplantsoen aan de Orionstraat in Tuindorp Oostzaan. “Acht jaar geleden was ik hier nog totaal niet mee bezig,” zegt initiatiefnemer en groencoach Peter Duitman.

Vervolgens komen we erachter dat we allebei onze kinderjaren in Hilversum hebben doorgebracht, best een groene omgeving. Ik heb daar in de tuin van mijn oma mijn passie voor tuinieren ontwikkeld, mijn oma was met gemak de plantaardigste vrouw die ik ken. “Ik had toen ook wel eens zo’n kindertuintje, maar ik vond er niet veel aan,” geeft hij toe. Het begon bij Peter met het besef dat een gezond lichaam gezond voedsel nodig heeft, en vervolgens dat je dat dus zelf kunt telen, vlakbij huis. “Denk niet dat het dan allemaal vanzelf gaat, een buurttuin in het openbaar groen realiseren, maar beetje bij beetje groeide het geloof in de tuin. Bij de buurt en ook bij de gemeente. Toen we startten dacht iedereen dat er dan wel flink proletarisch gewinkeld zou worden, maar dat valt reuze mee. Er komt wel eens iemand op af die het hele knoflookbed in één keer leeg haalt, maar verse vijgen laten ze heel vaak gewoon hangen, terwijl plukken mag.”

Af en toe helpen wat buren mee met het onderhoud, wat niet eens erg veel werk is, en een buurvrouw die ernaast woont vindt het goed als ze haar waterkraan gebruiken als het te lang achter elkaar droog is. We lopen even door de tuin en gaan dan zitten op een tuinbankje met kruidenthee uit de tuin en elk zo’n verse vijg. Aan de overkant van het rozenperk is nóg zo’n kopse kant, daar is net een hele berg zwarte aarde gestort. “De gemeente wil nu niet meer zomaar geld over maken naar een bewoner die het zelf inricht, als je je buurt wil vergroenen wordt het nu rechtstreeks naar een aannemer overgemaakt. Gelukkig hadden de mannen van ‘Towards Nature’ ons ook al geholpen met het inrichten van onze eerste tuin en nu komt daar een tweede.

Zij werken met Permacultuur principes bij de inrichting en dat is precies wat wij graag willen.” Enthousiast vertellen de mannen over hun methode om de bodem tot leven te kussen, door onder de bestaande bovenlaag een dikke laag organisch materiaal aan te brengen, een soort lasagnabodem. ‘Naar de natuur’ zou ik hun bedrijfsnaam vertalen, in de zin van: de natuur nabootsen, gebruik maken van wat de natuur je kan leren. Zoals eeuwig moes: een koolsoort die jaren meegaat, waardoor je niet elk jaar nieuwe kool hoeft te planten. Bij de Albert Heijn kom je die nooit tegen, hier dus wel.

Peter vertelt over zijn tuin, maar ook over alle andere initiatieven in de buurt, dat zijn er heel wat. Groencoach is hij, voor dit deel van Noord en hij heeft van zijn passie zijn werk weten te maken, hij weet als geen ander welke plekken allemaal omgetoverd zijn en worden door groene vingers en plantaardigen.

Op de terugweg fiets ik langs één van die plekken. Een natuurspeelterrein aan de Kometensingel, de Puurnatuurtuin. Natuur doet echt iets met je. Zoals Peter zijn tuin gerust open laat zonder bang te zijn voor groenterovers, zo staat hier een kinderwagen op het gras, middenin de tuin, een vers brood in het mandje eronder. Heel rustig babbelend komen een paar minuten later moeder met peuter en baby uit de bosjes. Kindje lekker modderig.

Plantaardig, nu al. Zal die misschien wèl op jonge leeftijd genieten van een eigen tuintje? Of misschien heeft die helemaal geen eigen tuin nodig, met zo’n fijne plek in de buurt.