Plantaardig Noord deel 5: Voedseltuin IJplein - amsterdam noord = ilovenoord.com

Plantaardig Noord deel 5: Voedseltuin IJplein

Plantaardig Noord deel 5: Voedseltuin IJplein

September bleek een onmogelijke maand om te praten met groene vingermensen en plantaardigen. Iedereen was druk in de tuin, inclusief schrijver dezes. Toch bleek er één tuin ruim in de tijd te zitten: Voedseluin IJplein. Was het ooit zo dat ze moeite hadden om genoeg helpende handen te vinden, inmiddels zijn er door Corona zoveel aanmeldingen om te helpen, dat ze zich soms afvragen: “Wat laten we al die mensen doen, vandaag?” Gelukkig is een tuin nooit klaar en door al die hulp ligt de tuin er dit jaar prachtig verzorgd bij. Het is een topjaar!

In 2012 startte de tuin met subsidies van o.a. stichting Doen vooral als sociaal buurtproject. Er was toen nog een professionele coördinator en het idee was dat de tuin vooral een buurttuin zou zijn. In Amsterdam trekt zo’n tuin niet per se alleen de buurt, mensen die er als vrijwilliger komen, komen ook van over het IJ waar geen ruimte is voor een tuin van drieduizend vierkante meter. Sinds 2014 is de tuin een vereniging met een bestuur dat elk jaar maar weer moet zien waar ze het geld vandaan halen om de begroting te dekken. Uit de verkoop van groente komt dat niet, want het hele idee van de tuin is juist gulheid: de oogst gaat naar Resto van Harte en de Voedselbank.

Ook de vrijwilligers krijgen na drie uur tuinwerk een maaltje groente mee naar huis. Susanne is één van hen en ze komt hier al jaren: “Vroeger was ik hier best veel, zat ik ook een tijdje in het bestuur, daarna had ik minder tijd en nu met Corona veel van mijn werk is weggevallen ben ik weer terug.”
Ze had altijd al veel met groente en houdt ervan hoe een groentetuin je dwingt tot creatief koken “Wat uit de tuin komt bepaalt wat ik eet. Ik houd zelf best van experimenteren met onbekende groenten, wat schaft de tuin, in plaats van wat schaft de pot. Maar voor de voedselbank zijn we het steeds makkelijker gaan maken: meer bekende groente, recept erbij op een sticker, anders bleef het liggen.”

Toen ze begon had ze helemaal geen tuinervaring. Dat is ook niet nodig, er zijn altijd genoeg mensen op de tuin die dat wel hebben en elk jaar leer je bij. Het ging haar om het samen zijn, het wroeten in de aarde, de ontdekking van wat er nodig is om de groente op je bord op te kweken.

De tuin is in het echt te vinden aan het IJ, bij het IJplein. Maar ook digitaal op facebook en hun eigen website: https://voedseltuinijplein.nl/

Plantaardige mensen zijn er in soorten en maten in Noord, dus na al die tuinen, vooral groentetuinen, gaan we ook eens over bomen bomen. Want daar is iets mee aan de hand. Gelukkig zijn er mensen die opstaan namens de bomen. Zoals Simon.

Wordt vervolgd …