What to do in corona times? ... met Jasper Helmer - ilovenoord

What to do in corona times? … met Jasper Helmer

What to do in corona times? … met Jasper Helmer

In deze tijden van #socialdistancing, willen we jullie kennis laten maken met al die mensen op de werf. We hebben ze gevraagd om een portie maandagmotivatie en hoe zij de coronatijd doorkomen. Deze week: Jasper Helmer van Noorderlicht.

Jasper Helmer is cultureel ondernemer op de NDSM-werf. Hij is mede-oprichter van Noorderlicht dat in 2004 startte als onderdeel van ‘Broedplaats NDSM’. Deze plek is een locatie voor de subcultuur van Amsterdam-Noord waarbij de focus ligt op live-muziek en podiumkunsten.

Met Noorderlicht ondersteunt en faciliteert Jasper vele culturele en creatieve initiatieven en houdt hij zich ook bezig met ecologische, circulaire projecten en sociaal maatschappelijke programma’s. Deze zomer organiseert hij de NDSM Kinderwerf met allerlei leuke activiteiten voor kinderen die elke woensdag plaatsvinden.

Hoi Jasper, leuk om deze maandag wat meer over jou te weten te komen! Wat heeft jou de afgelopen tijd bezig gehouden? 

Positieve dingen

De lock-down was in het begin zeer ingrijpend en leidde regelmatig tot frustratie. We waren zo ontzettend goed voorbereid voor een waanzinnig zomerseizoen! In de eerste weken heb ik veel tijd doorgebracht met mijn grote liefde Floor en ons zoontje Kuba die via de whatsapp-groep contact hield met zijn vriendjes van de crèche. Super-lief en soms ook erg zielig en confronterend. Ook bleken mijn beide ouders begin maart Corona te hebben en dat was gezien hun leeftijd en fysieke conditie best even spannend. Gelukkig zijn zij er na ruim een maand vrij goed bovenop gekomen en kwam snel daarna ook ruimte voor nieuwe, positieve dingen. Zo hebben we de huisstijl van Noorderlicht grondig aangepakt en opnieuw neergezet: van website, menukaart tot cadeaubon… alles ademt nu echt de sfeer uit van wie wij zijn en wat we hier doen.

NDSM Kinderwerf

Kijk maar eens op https://noorderlichtcafe.nl/. Ook hebben we ons terras heel mooi uitgebreid en organiseren we daar nu iedere woensdagmiddag tijdens de vakantie een alternatief programma voor ons Hemeltjelief Festival: NDSM Kinderwerf.

Daarnaast ben ik bezig invulling te geven aan het idee van wethouder Van Doorninck voor radicale vergroening op de werf. We willen al heel lang een spannende duurzame natuurspeeltuin naast Noorderlicht en ruimte voor hi-tech stadslandbouw, liefst ook in het water..

Het is een lastige tijd geweest, maar mooi om te zien dat er nieuwe projecten uit voortgekomen zijn! Wat was voor jou de gouden tip om de maanden door te komen?

Niet in de waan van de dag leven
Veel buiten zijn, dingen doen waar je normaal geen ruimte voor hebt, in beweging blijven en vooral contact proberen te houden met elkaar. Dat laatste vond ik gek genoeg best moeilijk, zeker toen alles op slot zat. Want ja, wat moet je delen met elkaar als de dagen zo eentonig en ingetogen zijn? Voor de rest probeer ik me goed te informeren over corona om maar vooral niet in de waan van de dag of – erger nog- in angst te blijven leven.

Dat lijkt mij een goede houding om aan te nemen! Noorderlicht biedt een podium aan voor live-muziek. Welke muziek kan jij altijd draaien?

Stilte

Mijn all-time favorite is het live album van Manu Chao & Radio Bemba Soundsystem. Maar eerlijk gezegd heb ik de afgelopen periode weinig muziek geluisterd. Jarenlang was muziek een groot deel van mijn werk, dus misschien was het ergens even nodig om dat niet om me heen te hebben. Stilte kan confronterend zijn of saai. Maar ook verdiepend werken. Stilte geeft op een bepaalde manier ruimte om de werkelijkheid op een andere manier te ervaren.