Wilde Six-fantasieën - ilovenoord

Wilde Six-fantasieën

Wilde Six-fantasieën

Als je de kranten mag geloven, zijn de IJ-oevers inmiddels volledig ontdekt. Niets is minder waar. Het allermooiste, meest prominente stukje IJ-oever is wonder boven wonder bij vrijwel geen Amsterdammer bekend. Mooier dan Overhoeks, Westerdokseiland en de Kop van Java-eiland: de Sixhaven.

Toen ik onlangs even moest wachten bij het oversteken van de Willemsluis over het Noordhollandschkanaal, kon ik het niet laten. Mijn geheime favoriete plek weer opzoeken. Een pad van ongeveer honderd meter strekt zich uit van de jachthaven naar het IJ. Zo ligt dat pad er (in iets gewijzigde vorm) al tientallen jaren. Tot enige tijd geleden was het verboden toegang voor onbevoegden.

Het is zonder twijfel een van de meest paradijselijke stukjes Amsterdam. De IJ-oever bestaat hier uit een stukje verwilderd weiland. Boterbloemen en madeliefjes waaien er in de wind. Op een graslandje achter bomen verscholen ligt een antiek houten huis met hoog puntdak. Wonen Hans en Grietje in Noord?

In het half uur dat ik er verbleef, was er geen ander mens te bekennen – zoals altijd. Het is de enige plek in de hoofdstad waar je Rembrandt nog kunt horen ademhalen. Zó was het hier in de zeventiende eeuw. Het weiland, het IJ en aan de overkant het geruis de stad Amsterdam. Je kunt de kerktorens en het Centraal Station bijna aanraken. Het schrille contrast tussen weilandje en oude binnenstad maakt deze plek surrealistisch.

Het verbaast me dat zo’n prominent gelegen plek aan het IJ, zo onontdekt kan blijven. Waar de centrale stad de Kop van Java al twintig jaar reserveert voor Dat Ene Grote Plan, daar is de veel unieker gelegen Six-haven tot nu toe alleen in beeld als bouwplaats van de NoordZuid. Oja, er zijn wel een paar plannetjes geweest. Niemand minder dan de beroemde architect Piet Blom ontwierp er in de jaren tachtig een Japans dorp (mét brug over het IJ!). Veel te wild plan dat in de bureaula verdween.

De bewonersvereniging Angsaw presenteerde enkele jaren geleden een meer realistisch plan waarbij een brugpasserelle het IJplein met de Buiksloterweg verbond. Waarschijnlijk een van de weinige plannen die meer bespaart dan ze kost, vanwege de mogelijkheid twee pontverbindingen te combineren op één nieuw pontplein Sixhaven. Ook dat plan is nooit serieus in beeld geweest. Verder niet veel plannen voor dit gebied.

Terwijl mijn fantasie toch op hol slaat als ik denk aan de potentie van de Sixhaven. Een weergaloos mooi kopgebouw is wat ik voor mij zie. Zoiets als het Operahouse van Sidney. Maar dan met grote ramen. Daarbij de bijzondere eis dat één enorm venster moet inzoomen op dat piepkleine stukje weiland – dat uiteraard moet worden geconserveerd! Geen geheime plek meer, maar wel gered voor de toekomst.

[dit artikel verscheen eerder op ilovenoord – nancy wiltink]