Ze zitten er altijd - ilovenoord

Ze zitten er altijd

Ze zitten er altijd

Ze zitten er altijd. De alcoholisten van het Noorderpark. Weer of geen weer, dit clubje mannen en vrouwen hangt er rond hun scootmobiels, bier op tafel, shag in de hand. Ze voorzien alles gratis en luidruchtig van commentaar: van de passerende poedel tot het piepjonge bandje op het podium van de Noorderparkkamer.

Zelf loop ik, een grijzende meneer in colbert, meestal beleefd om ze heen. Net als de jonge ouders met kinderen die hier op zondagmiddag komen uitwaaien. Maar waarom eigenlijk? Dit zijn onversneden Noorderlingen. Echter dan dit vind je ze niet. Recht voor zijn raap, hart op de tong en op hun eigen bonkige manier zorgzaam voor elkaar. Gerard had jarenlang een schildersbedrijf. Een faillissement en een echtscheiding later vond hij zichzelf terug als dakloze probleemdrinker in het park. Maar dat verantwoordelijkheidsgevoel van hem valt niet weg te drinken. Daarom werkt hij nu voor de Regenboog, net als de anderen: vuil prikken in het park, schilderen bij de speeltuinvereniging, straatnaamborden reinigen.

Overdag houdt hij de club bij elkaar, ’s avonds zit hij thuis op de Statenjachtstraat, omdat hij geen zin heeft in ruzie met de junks die neerstrijken op de natuurspeeltuin. Van wie hij de volgende ochtend, met zijn vrienden, de spuiten en zilverpapiertjes opruimt. Ria is zijn verkering. Ze hangt met haar spitse gezichtje scheef in een zilveren scootmobiel. Na vier herseninfarcten werkt haar rechterkant niet meer zo goed. Bij slecht weer zorgt Opa Rob ervoor dat ze zich niet klemrijdt in de modder. Maar als ze vuil in de struiken ziet liggen kan ze het niet laten om wankel overeind te klimmen, prikker in de hand.

Mooie kerel, Opa Rob. Het witte haar strak in de brilcreem, sjekkie op de onderlip. Als hij veel te laat komt aangetuft op zijn knalrode karretje beginnen ze allemaal te roepen: Robbert, kersverse nachtwaker en vrijetijdsfotograaf, Dennis de Surinamer, het rumoerige maar plichtsgetrouwe koppel Mark en Iris. Waar bleef je nou, Opa? Zijn kolenschoppen zitten onder de zwarte smeer. Onderweg heeft hij een kind gered dat met zijn voetje klem was geraakt tussen de fietsspaken: gewoon die kettingkast even opengerukt. Kijk, Gerard heeft terpentine en een theedoek in zijn boodschappentas. Opa maakt zijn handen schoon. En daar komt Sander van de Regenboog met de lunch: broodjes van bakkerij Safir aan de Hagedoornweg.
De ochtenddienst zit erop. Het park ligt er netjes bij. Het bier mag op tafel.

Chris Keulemans

[dit artikel verscheen eerder op ilovenoord.nl]